TURNUVA ESASLARI | Tek Pota Lise 2023
"Yükleniyor"

‘TEK POTA LİSE’ BASKETBOL TURNUVASI KATILIM
MÜSABAKA VE GENEL KURALLARI

TEK POTA LİSE BASKETBOL TURNUVASI KATILIM ŞARTLARI

“Tek Pota Lise” basketbol organizasyonu T.C. Lokman Hekim Üniversitesi koordinatörlüğünde, M.E.B. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı devlet ve özel liselerin katılımıyla gerçekleşecek ve lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenmektedir.

Turnuvaya katılacak okullar, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında okula kayıtlı olan 5 (sporcu) öğrencilerinden oluşturulan bir (1 ) erkek  takım ile temsil edilecektir. 

Müsabakalar 3x3 tek pota formatında oynanacak, takımlar azami 5 kişilik sporcu kadrosundan oluşturabilecektir, sahaya  3  kişi ile çıkılacak, 2 oyuncusu yedek olacaktır.

a) Organizasyonu davet yoluyla katılacak olan okulların yöneticilerine; sporcu ve takım sorumlusu/antrenör verilerinin giriş yapılacağı www.tekpotalise.com web adresinde kullanıcı adı ve parolası verilecek olup, ilgili okul sorumlusunun doldurulacağı bilgiler onaylanmış kabul edilerek, (5) sporcu ve (1) idareci için resimli akreditasyon kartı hazırlanacaktır. 

Belirtilen tarihten sonra kayıt sistemi kapatılacağından yeni kart çıkarma, sporcu değişimi, yenileme vb. işlemler mümkün olmayacaktır. Takımlar müracaat ettikleri sporcular ile turnuva sonuna kadar devam etmek durumundadır.

Not: Akreditasyon kartları çıktıktan sonra takımların, sporcu ilave yeya değişiklik talebi karşılanmayacaktır.   organizasyonda sahaya çıkan 3 sporcuya, 2 sporcu yedeklik etmekte,  takımın,  mücbir bir sebep ile sahaya çıkamayacak  kadar  sporcusu (3) eksilmesi halinde  ilgili takımdan resmi rapor,  belge  (hastane, kaza vs.) talep edilecek,  organizasyon kurulu değerlendirmesi sonucuna göre ilave kararı verilebilecektir.  Harici durumda talepler karşılanmayacaktır.

b) Sporcu ve takım sorumlularının temsil edecekleri okul, takım listelerine kayıtlı ve web sistemi üzerinden akredite edilmiş olmaları zorunludur. Söz konusu akreditasyon kartları lisans gibi değerlendirilip, müsabaka öncesi kontrol edilecek, kartı olmayan sporcu müsabakada yer alamayacaktır.

c) Akreditasyon kartları turnuva öncesi katılımcı takımlara bildirilecek kura çekilişinde ilgili takım sorumlusu/idarecisine teslim edilecektir. Tanıtıcı sporcu kartı olarak turnuva lisans gibi değerlendirilip, müsabakalar öncesi kontrolü sağlanacaktır. Sporcuların kimlik kartlarının yanında olması gerekmektedir.

d) Katılımcı sporcuların spor yapmalarında engel bulunmadığına dair “Turnuva Katılımcı Feragatnamesi”nin çıktısını alınarak doldurulmuş ve imzalanmış halinin ibraz edilmesi zorunludur.  Söz konusu Feragatname Formu,  takım sorumluları tarafından  yapacakları ilk müsabaka  öncesi organizasyon komitesine teslim edilecektir. Gözlük vb. kullanan sporcular ayrıca maç öncesi müsabaka föyüne beyanını yapıp imzalayacaktır. 

e) Katılımcı sporcuların ilgili kayıtlı olduğunu belgeleyen okul tarafından verilmiş öğrenci belgesini ilk maç öncesi organizasyon görevlilerine feragatname ile birlikte teslim etmesi zorunludur.

f) Müsabakalar, belirlenen fikstürdeki saat ve tarihlere göre hafta sonları  Söğütözü Mahalesi 2185 Cadde  No: 20-J /  Çankaya,  adresinde yer alan  Lokman Hekim Üniversitesi C blok  Kapalı Spor Salonunda  düzenlenecektir. 

Not:  Organizasyon program dahilinde devam ettiğinden,  fikstürde belirtilen saatler ve tarihler  dışında müsabaka değişikliği  talepleri karşılanmayacak,  sahaya çıkamayan takım  5 dakikalık bekleme süresi sonrası 10-0 mağlup sayılacaktır.   

g) Organizasyon sürecinde Covid 19 pandemi sağlık kurallarına riayet edilecektir.

h) Katılım kontenjan ile sınırlı olması nedeniyle, katılacak takımların belirlenmesinde nihayi karar Turnuva  Organizasyon Kurulu  verecektir.

Turnuva Katılımcı Feragatnamesi İndirmek İçin Tıklayınız.

 

TEK POTA LİSE BASKETBOL TURNUVASI MÜSABAKA ESASLARI

1- Tek Pota Lise Basketbol Turnuvasına Ankara’da eğitim öğrenim verilen 36 lise davet   edilmiş olup, söz konusu okullarımızı temsilen katılımcı takımlarımız 3'erli 12 grupta toplanmıştır.

Fikstürde de belirtildiği üzere, grup müsabakalarında takımlar kendi arasında tek devre lig usulü karşılaşacaklar, gruptaki ilk 2 sırayı alan 2’şer takım (24) ile 12 grupta son sırayı alan takımlardan en iyi averaja sahip toplam 8 takım ile birlikte 32 takım Gruplardan çıkacak ve   eleme müsabakalarına katılma hakkına kavuşacaktır.

Fikstürde de belirtildiği üzere; Eleme usulü tek maçlık müsabakalar ile devam edecek olup; 
1. Tur Eleme Müsabakalarında 16 takım, 
2. Tur Eleme Müsabakaları sonucunda ise 8 takım finallere yükselecektir.

Yine fikstürde belirtildiği üzere finalist  8 takım, kendi arasında 4 Grup'a ayrılıp çeyrek final müsabakası yapacaktır. 
ÇF1 Grubu: E1. GR Galibi / E8. GR Galibi,
ÇF2 Grubu: E2. GR Galibi / E7. GR Galibi,
ÇF3 Grubu: E3. GR Galibi / E6. GR Galibi, 
ÇF4 Grubu: E4. GR Galibi / E5. GR Galibi,
Bu müsabakalar sonucunda da  galip  olan  4 takım  2 grupta   aşağıdaki gibi çapraz eşleşip; yarı finalde 

YF1 / ÇF1 Grubu Galibi – ÇF4 Grubu Galibi
YF2 / ÇF2 Grubu Galibi – ÇF3 Grubu Galibi karşılaşacak olup,  mağluplar turnuvanın 3. lük, galipler ise şampiyonluk müsabakasını  yapacaktır.
 

2- Gruplarda yükselenlerin belirlenmesinde puan üstünlüğüne bakılacak, 

Puan eşitliği halinde;

a) Grup içi genel averaja bakılarak (atılan sayıların yenilen sayılara bölünmesi) en iyi averaja sahip takımın belirlenecektir. 
b) Yine Eşitlik halinde, grup içi genel atılan sayıya bakılarak daha fazla sayı alan takım üst sırada olacaktır. 
  
* EN İyi 3. Takımın Belirlenmesinde : 3. Olan takımlar arasında İlk olarak Puan, En İyi Avereaj (atılan sayıların yenilen sayılara bölünmesi),  Atılan Basket sayısı fazla olan, Kura Atışı sıralamasıyla berlilencektir. 


3- Galibiyete 2 puan, mağlubiyete 0 puan verilecek olup, hükmen mağlubiyet alan takım 10-0 yenik sayılacak, İhraç edilen takımlar, Tek Pota Lise organizasyonlarına tekrar davet edilmeyecektir.

4- Müsabakalar, Türkiye Basketbol Federasyonu, Ankara İl Basketbol Hakem Kurulunca belirlenen hakemler tarafından fikstürde belirtilen gün, saat ve sahalarda düzenlenecektir. Müsabaka anonsunda, sahada olamayan takım, hakem kararı ile hükmen mağlup ilan edilecektir.

5- Müsabaka öncesi takım listesi ve resimli akreditasyon kartları takım sorumlusu veya kaptan tarafından imzalı olarak hakem masasına verilecektir. Kontrol edilen kartlar sahiplerine iade edilip, bir sonraki müsabakasında tekrar istenecektir. Kartların sorumluluğu takımlarda olup, kayıp veya belgelenememesi halinde ilgili sporcu sahaya çıkamayacaktır.

6- 3 asil 2 yedek oyuncudan oluşan takımlar yarı sahada (tek potada) 10 dakikalık müsabakalar yapılacaktır.  Müsabakalarda oyuncu değişimi sınırsız olup, bireysel faul yerine takım faulü uygulanacaktır.  Sayı saati olmaması durumunda hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir. 

7- Müsabakalarda, oyun kurallarını uygulamasında ilgili federasyondan görevlendirilen hakemler tam yetkilidir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihai özellik taşımaktadır.

8- Turnuvaya katılan tüm sporculara (her bir takım için 5 adet) çift taraflı basketbol forması ve şortu verilecek olup söz konusu malzemeler müsabakalarda zorunlu olarak kullanılacaktır. (Müsabakaya çıkacak aynı renk takımlar için, renk tercihi fikstürde yazılı A takımının olacaktır.)

9- Turnuvaya katılan tüm takımlara organizasyon anısına katılım hediyesi, Turnuvada ilk üç dereceye giren takımlara; kupa, sporculara madalya ve sponsor ödülü verilecektir. 

10- Organizasyon görevlisi veya hakem raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin organizasyon görevlilerine, hakeme, rakip oyuncuya veya taraftara karşı fair-play sınırını aşan tutumu veya maç sahasının belirtilen kurallarına uymaması yine o takımın sorumluluğu altındadır. Bu tip durumlarda Organizasyon kurulunca takım ve taraftar arasında bağlantı olduğuna kanaat getirirse, ilgili takıma hükmen mağlubiyet cezası verebilir.

11- Tek Pota Lise basketbol organizasyonu kararları, müsabaka skorları, puan durumu duyurular www.tekpotalise.com web sitesi üzerinden yapılacaktır. Alınan kararlar ilgili takım sorumlusuna veya kaptanlarına, WhatsApp / e-posta yoluyla tebliğ edilecektir.

12- Organizasyon Müsabakaları ile ilgili kurallar, Organizasyon komitesince takip edilecek olup, itirazlar, belirtilmeyen konular ilgili organizasyon komitesince karara bağlanacaktır.

“Fair-Play ruhu, centilmenlik” organizasyonun temel amacı, oyunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Fair-Play ruhu ve centilmenlik dışı gibi durumda organizasyon kurulunca ilgili takım hükmen mağlubiyet cezası verebilir, bir sonraki organizasyona davet edilmez.

13- Müsabaka ile ilgi itirazlar, antrenör tarafından müsabaka hemen bitiminde yapılacak olup, diğer müsabaka başlamadan Organizasyon Kurulu ve  müsabaka  için görev alan  İl Hakem Temsilcisi tarafından sonuçlandırılacaktır.
Sonrası yapılan itirazlar değerlendirilmeyecektir. Öneri ve talepler info@tekpotalise.com adresine E-posta olarak iletebilir.

14-Organizasyon Kurulu aşağıda belirtilen üyelerden oluşturulmuştur.

OSMAN TEKİN
SALİM BOYACI
EMRAH KAÇAR
Ozan DENİZGÜLLÜ

 

TEK POTA LİSE BASKETBOL (3x3) TURNUVASI OYUN KURALLARI  (TBF)

Madde 1 - Saha ve Top oyuncular
1.1. 1 sepetli 3x3 basketbol sahasında oynanacaktır. Kurala uygun 3x3 basketbol sahası yüzeyi, (genişlik) 15 m x (uzunluk) 11 m'dir. Saha, serbest atış çizgisi (5.80 m), 2 sayı çizgisi (6.75 m) ve sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ alanı dahil, kurala uygun basketbol oyun sahası ölçülerinde alana sahip olacaktır. Geleneksel basketbol sahasının yarısı kullanılacak.  Fiba onaylı 7 numara maç top kullanılacaktır.

1.2. Takımlar 5 oyuncudan oluşacaktır (Sahada 3 oyuncu ve 2 yedek). 

Madde 2 - Maçın Başlaması

2.1. Maç, her takımın oyun sahasında 3 oyuncusuyla başlar, İki takım maç öncesinde aynı anda ısınacaktır. Isınma süresi 3 dakikadır. Maçın belirlenen başlama saatinde oyun sahasında oynamaya hazır 3 oyuncuyla olmayan takım maçta hükmen yenilecektir.

2.2. Oyunun başında hakem 2 kaptanı yanına çağırarak yazı-tura atışı yapar. Kazanan takımın seçeceği herhangi bir oyuncusu 3 sayı çizgisinin arkasından atış yapar. Atış başarılı olursa kendi takımı, olmazsa rakip takım maça başlar.    

Madde 3 - Skor 

3.1. Yayın içinden her şuta (1 sayılık atış alanı) 1 sayı verilecektir.

3.2. Yayın gerisinden her şuta (2 sayılık atış alanı) 2 sayı verilecektir.

3.3. Her başarılı serbest atışa 1 sayı verilecektir

Madde 4- Oyun Süresi / Maçın Galibi

4.1. Kurala uygun oyun süresi 10 dakikalık 1 periyottur. Oyun saati ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. Oyun saati topun değişimi tamamlandıktan (top hücum takımın ellerinde olduğunda) yeniden başlatılacaktır. Müsabakalarda, TBF İl hakem kurulu tarafından atanan hakemler tarafından yönetilecektir 

4.2. İlk olarak hangi takım 20 sayı veya fazlasına ulaşır ise, oyun normal süresinin sonuna gelinmiş olmasa bile maçı kazanır. Bu kural sadece oyunun normal süresi içinde uygulanır olası bir uzatmada uygulanmaz

4. 3. Oyun süresinin sonunda skor eşitse 2 dakikalık uzatma oynanacaktır. Uzatma başlamadan önce 30 saniyelik bir ara olacaktır. Uzatmada 2 sayı fark yapan ilk takım maçı kazanacaktır.

4.4. Sürenin eşitlikle sonuçlanması durumunda: Yalnızca o an oyunda olan oyuncuların katılımıyla her iki takım 3′er faul atışı yapar. Fazla faul atan galip gelir. Eşitlik bozulmazsa başa döner ve tekli faul atışları sonucu belirler.

4.5. Bir takım maçın bitmesinden önce sahadan çekilirse ya da takımın tüm oyuncuları sakatlanırsa ve/veya diskalifiye edilirse maçta kendiliğinden yenilir ise kazanan takım lehine belirlenecektir. 

4.6. Kendiliğinden yenilen ya da hileli hükmen yenilen takım yarışmadan diskalifiye edilecektir.

Oyun saati ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. Oyun saati topun değişimi tamamlandıktan (top hücum takımın ellerinde olduğunda) yeniden başlatılacaktır. 

Madde 5 - Fauller / Serbest Atışlar

5.1. Bir takım 6 faul yaptığında ceza durumundadır. 

5.2. Şut başarılıysa sayı sayılacak ve şut atan oyuncuya 1 ek serbest atış hakkı verilecektir.

5.3. Sportmenlik dışı ve diskalifiye edici fauller takım faulleri için 2 faul olarak sayılır. Bir oyuncunun birinci sportmenlik dışı faulü 2 serbest atışla cezalandırılacak, ancak topu kontrol etme hakkı verilmeyecektir. Tüm diskalifiye edici fauller (bir oyuncunun ikinci sportmenlik dışı faulü dahil) 2 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır. 

5.4. 7., 8. ve 9. takım faulleri her zaman 1 atışla cezalandırılacaktır. 10. ve sonraki fauller, 1 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır. Bu koşul sportmenlik dışı faullerde ve atış halindeki faullerde de uygulanır .

5.5. Tüm teknik fauller her zaman 1 serbest atışla cezalandırılacaktır. Bir takım bir periyodda 6 faulü doldurmuşsa, takım faulünü doldurmuş olur

Madde 6 - Topla Oynama 

6.1. Her başarılı atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç): Sayı yiyen takımdan bir oyuncu, sahanın içinde direkt sepetin altından (dip çizgi gerisinden değil) sahada yayın gerisine bir yere dripling yaparak ya da pas atarak oyuna devam edecektir. Savunma takımının sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ içinde topla oynamasına izin verilmez.

6.2. Her başarısız atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç): Hücum takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmadan skor girişiminde bulunmaya devam edebilir. Savunma takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle).

6.3. Savunma takımı topu çalar ya da bloklarsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle).

6.4. Bir ölü top sonrasında herhangi bir takıma verilen topa sahip olma hakkı, top-kontrolüyle başlayacaktır, örnek: sahanın tepesinde yayın gerisinde topun değişimi (savunma ve hücum oyuncusu arasında).

6.5. Ayakları içeride ya da yay çizgisinde olmayan bir oyuncu ‘yayın gerisinde’ kabul edilir

Bir takım hücum yaptığı esnada rakip takım topu kaptığı takdirde 3 sayı çizgisinin dışına çıkarmadan sayı bulamaz. Bulduğu takdirde sayı ve top rakibe geçer.

Madde 7 - Zaman Çalma

7.1. Zaman çalma ya da aktif oynamaktan kaçınma (örnek: skor girişiminde bulunmama) bir ihlal olacaktır. 

7.2. Top kazanıldıktan sonra sepetin gerisinde ya da yanında olmak üzere yayın içinde 5 saniyeden fazla hücum oyuncusu tarafından topla dripling yapılırsa bu bir ihlaldir. 

Not: Sahada şut saati donanımı yoksa ve bir takım yeteri kadar potaya hücum etmiyorsa, hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir. Tekrarı halinde topu rakibe verecektir.

7.3.Top kazanıldıktan sonra sepetin gerisinde ya da yanında olmak üzere yayın içinde 5 saniyeden fazla hücum oyuncusu tarafından topla dripling yapılırsa bu bir ihlaldir.

Not: Sahada şut saati donanımı yoksa ve bir takım yeteri kadar sepete hücum etmiyorsa, hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir. 

Madde 8 - Değişiklikler 

Top öldüğünde ve top kontrolünden ya da serbest atıştan önce herhangi bir takıma değişiklik hakkı verilir. Yedek, takım arkadaşı sahanın dışına adım attığında ve kendisiyle bir fiziksel temas oluşturduğunda oyuna girebilir. Yedekler belirlenen yerde oturabilir, 

Oyundan çıkan oyuncu oyuna tekrar dâhil olabilir. Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda hakem oyunu durdurur ve bu oyuncunun takımı aleyhine teknik faul verir.

Yedekler sadece sepetin karşı tarafındaki dip çizginin gerisinde durabilirler ve yedekler için hakemlerden ya da masa görevlilerinden bir aksiyona gerek yoktur. 

Madde 9 - Molalar

9.1. Her takımın 1 mola hakkı vardır. Kaptanlar mola isteyebilir.

9.2. Tüm molalar 30 saniye uzunluğunda olacaktır. 

Not: Molalar ve değişiklikler sadece ölü top durumlarında çalınabilir ve top canlı olduğunda çalınamaz.

Madde 10 Cezalar

10.1. Takımlarda oyuncuların herhangi birisinden veya antrenörden bile kaynaklansa, agresif davranışlar ve Fair Play kavramının dışına çıkanlar takım halinde hakem raporu ve/veya  organizasyon komitesi kararı ile turnuvadan diskalifiye edilirler. Takımlar aynı zamanda kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin de hal ve hareketlerinden sorumludur. 

ÖDÜL TÖRENİ 3'lük ATIŞ BASKET YARIŞMASI KURALLARI
a-) Etkinliğe Tek Pota Lise 2023 organizasyonuna kayıtlı tüm sporcular katılabilir.
b-) Final Günü 10:00-12:30 Saatleri arası alandaki görevliye isim yazdırması gerekmektedir.
c-) Yarışma 1. Turunda belirtilen yerlerden 5 Adet atış yapılacaktır.
d-) 1. Tur atış sayısına göre en iyi 3-6 sporcu 2. Tura katılmaya hak kazanacaktır.
e-) 2. Turda 3 Adet belirtilen yerlerden atış yapacaktır. En fazla başarılı basket atışı yapan yarışmayı kazanacaktır. 
f-) Eşitlik durumunda en yüksek sayıya ulaşan sporcular 2 adet belirtilen yerlerden atış yapacaktır. Eşitlik bozulmaması durumunda tek atışlar kazananı belirleyecektir.
Not: Atış sayısı katılımcı durumuna göre değişiklik gösterebilir.